Thaise biefstuk op de BBQ komkommer salade

Ingrediënten

  • 100g magere rundvlees
  • 1 T sambal oelek of rode peper
  • 2-3 teentjes fijn gehakte gember of 1 t knoflook pasta
  • 1/4 T witte peper
  • 2-3 T water
  • 100g komkommer
  • 1 halve citroen
  • gesneden koriander

Bereiding

Maak de komkommer schoon en snijd dit in stukken.

Doe de komkommer, sap van een ½ citroen en gesneden koriander bij elkaar in een beslagkom en meng het geheel goed door elkaar.

Dek de kom vervolgens af en laat het in de koelkast verder intrekken.

Snijd de biefstuk in hele dunne plakjes en marineer deze met de sambal oelek, knoflook, gember, zout en peper zorg ervoor dat ieder stukje goed ingelegd is.

Wok de biefstuk in een laagje bouillon of water ongeveer 2-3 minuten. ( als je van goed gegaard vlees houd mag je deze langer nog 2 minuten langer wokken) of gaar de biefstuk op de BBQ

Maak een bord op met de komkommersalade en daaroverheen de warme biefstukreepjes.

Witte vis pakketjes in citroenoregano met Asperge of verse Bladspinazie

Ingrediënten

  • 100g witte vis
  • Aspergen of Verse bladspinazie
  • Sap van één citroen
  • 1 t oregano
  • zout/peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 225gr.
  • Maak de asperges schoon en snijd in stukjes
  • Scheur van een groot stuk aluminiumfolie.
  • Plaats in het midden van de folie de asperges en bestrooi met zout/peper.
  • Plaats de witte vis bovenop de asperges.
  • Maak in een kleine kom, een marinade van citroensap & oregano, en giet deze over de vis (variatie tip. Indien gewenst een bosuitje toevoegen, knoflook en een tomaatje).
  • Vouw de randen op en zorg ervoor dat het pakketje volledig afgesloten is aan alle kanten.
  • Doe het pakje in nog een stuk folie als je er niet zeker van bent.
  • Bak 10-20 min., tot de vis uit elkaar valt.
  • Serveren met wat extra rauwkost of pickles indien gewenst.

Spaghetti met spinazie en garnalen of kipfilet

Benodigdheden

  • 1 zakje caloriearme pasta – spaghetti
  • 1 blikje tomatenpuree zonder suiker
  • 1/2 blikje gepelde tomaten
  • 100 gram garnalen*
  • 400 gram verse spinazie/wokgroenten
  • 2 teentjes knoflook
  • Basilicum
  • Oregano
  • Zout en peper (naar smaak)

*Eventueel de garnalen vervangen door 100 gram kipfilet

Bereidingswijze:
Was de spinazie/wokgroente. Knijp de knoflook uit in de pan en fruit het even in de Pemspray. Voeg de spinazie/wokgroenten en de garnalen toe en wok dit. Voeg de gepelde tomaten en tomatenpuree toe. Doe er naar eigen smaak wat basilicum en oregano bij. De caloriearme pasta goed afwassen en 2 minuten mee roerbakken. Eventueel met peper of zout op smaak brengen. Eet dit met een lekkere verse salade.

Knoflook kip

Benodigdheden

  • 100 gram kip (400 gram kip voor 4 porties)
  • 1 fijngesneden ui
  • 3 – 5 teentjes knoflook, ongeschild en heel
  • Sap van een halve citroen
  • Zwarte peper (naar smaak)

Bereidingswijze:
Verwarm de over op 175ÅãC. Verhit een steelpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en blijf roeren tot deze zacht is. Doe de uien in een glazen ovenschaal. Leg de kip op de uien. Pers het citroensap erover uit en bestrooi met peper. Verdeel de knoflook rond en over de kip en dek dit goed af met een deksel of aluminiumfolie. Bak 30–40 minuten, tot de kip niet meer roze is.

Opmerking:
Je hoeft de uien niet als groente te eten (ze zijn vooral als smaakmaker bedoeld). Eet de kip met groenten naar keuze.

Kabeljauw in tomatensaus

Benodigdheden

  • 100 gram kabeljauw
  • 6 middelgrote tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 zakje tomatenbouillo
  • 250 ml water
  • 1 tl verse oreganoblaadjes
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 1 tl verse basilicum gesnipperd
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Doe het water, de tomatenbouillon, de tomatenblokjes, de oreganoblaadjes en de tijmblaadjes in een pan en laat alles zachtjes koken totdat het de dikte van een saus krijgt. Voeg zout en peper en het citroensap toe. Laat hierin de kabeljauw op een laag vuur gaar worden. Voeg eventueel iets water toe. Haal de kabeljauw uit de pan en voeg aan het tomatenmengsel de gesnipperde basilicum toe. Schenk de saus over de kabeljauw.

TIP | Tomatensaus, geschikt voor pasta’s

Deze tomatensaus kan ook als basis voor andere gerechten gebruikt worden. Stevigere saus? Voeg minder water toe.

Rundertartaar uit de grillpan met groentemix

Benodigdheden

  • 100 gram rundertartaar
  • 2 stronkjes witlof
  • 1/2 ui
  • 4 grote champignons
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Verwijder de achterkant en de harde kern van de witlof en snij deze in kleine stukjes. Snipper de ui, snij de champignons in vieren en bak op hoog vuur alvast goudbruin. Blijf keren en doe er zonodig iets water bij. Voeg na 2 minuten de witlof toe. Bak de groente gaar en haal even uit de pan. Bak vervolgens de rundertartaartjes 1 minuut op hoog vuur door ze aan beide kanten dicht te schroeien. Zet het vuur laag, bak het geheel nog een halve minuut en maak op smaak met peper en zout.

Stamppot met een Hollandse twist (voor 2 dagen)

Benodigdheden

  • 1 bloemkool
  • 250 gram spruiten
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 1/2 bakje champignons
  • 1 el sambal oelek
  • Zout en peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat

Bereidingswijze:
Snijd de bloemkool in roosjes en kook het op hoog vuur gaar. Zet intussen de spruiten op. Snijd de champignons, snipper de ui en fruit aan in de koekenpan met een theelepeltje sambal en 2 eetlepels water. Voeg na een paar minuten het gehakt rul toe en roer nog een theelepel sambal door de mix. Laat op laag vuur sudderen. Giet de bloemkool af als deze helemaal gaar is, voeg peper en zout toe en stamp fijn tot een puree. Giet vervolgens de spruiten af en bestrooi naar smaak met nootmuskaat. Kruid het gehakt naar smaak met peper, zout en eventueel met wat paprikapoeder en wat extra sambal. Verdeel over 2 borden en giet eventueel nog wat vocht van de gekruide gehaktmix over de bloemkoolpuree.

TIP | Andere groenten

Vervang de spruiten door een groente naar keuze!

Gevulde paprika met rundergehakt

Benodigdheden

  • 2 paprika’s (kleur naar keuze)
  • 100 gram rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 1 tl sambal
  • 8 champignons
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de paprika’s aan de bovenkant open, verwijder de zaadjes. Verhit de koekenpan met antiaanbaklaag en roerbak de ui en knoflook. Gebruik eventueel Pemspray. Voeg het gehakt toe en roerbak het rul en gaar. Neem de pan van het vuur. Roer de peterselie, sambal, zout en peper naar smaak door het gehakt. Vul de paprika’s en omwikkel deze met aluminiumfolie. Bak de paprika’s in het midden van de oven in 30 minuten gaar.

Gehaktbal met groente naar keuze

Benodigdheden

  • 100 gram mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 tl sambal
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Snipper de ui, pers de knoflook en kneed samen met peper en zout en een flinke theelepel sambal door het gehakt. Plaats de bakpan op het vuur, besprenkel de pan met Pemspray en schroei de gehaktbal dicht op hoog vuur. Voeg eventueel iets water toe en gebruik het vocht van de gehaktbal als jus.

IJsbergsla wrap met geruld gehakt

Benodigdheden

  • 100 gram mager rundergehakt
  • 1 paprika
  • 5 champignons
  • 1 ui
  • 1 ijsbergsla

Bereidingswijze:
Snij de groenten in kleine stukjes. Bak het gehakt en voeg kruiden naar keuze toe. Voeg de groenten toe als het gehakt gaar is. Pluk een aantal bladeren van de ijsbergsla, leg deze op de snijplank en voeg daarin het geruld gehakt met groente. Rol de ijsbergsla tot een wrap.

TIP | Algemeen

Vervang de aardappels bij je eten ook eens door een gezonde knolselderij (1/4 per maaltijd)!

Broccoliburgers

Benodigdheden

  • 1 broccoli
  • 1/2 ui
  • 1 ei
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Snij 1 broccoli in roosjes en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Prak de gare broccoli fijn. Snipper een halve ui en meng dit met de broccoli, 1 ei en 1 theelepel paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper. Vorm hier burgers van en gril deze aan beide kanten. Neem hierbij een heerlijke salade.

Wokkip

Benodigdheden

  • 100 gram kipfilet
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram wokgroenten
  • 1 tl sambal
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Snij de kipfilet in blokjes. Knoflook fruiten en de kipfilet en wokgroenten toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en een theelepel sambal.

Witlofsalade

Benodigdheden

  • 1 of 2 grote stronken witlof
  • 1 tomaat
  • 4 radijsjes
  • 1 sinaasappel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 gram gerookte kipfilet
  • 1 tl strooibouillon kruiden

Bereidingswijze:
Snij het harde stukje midden uit de witlof en snij de rest in mooie reepjes. Voeg de tomaat, de radijs (zoveel je lust) en de bleekselderijstengels in stukjes toe. Snij de sinaasappel overdwars doormidden en pel het vruchtvlees ertussenuit zoals bij een grapefruit. Roer het vruchtvlees met het sap door de salade en maak op smaak met strooibouillon. Snij de kipfilet in stukjes of reepjes en schep deze door de salade.

Bloemkoolpizza

Ingrediënten (gebaseerd op 2 personen):

Voor de bodem:

  • 1 grote bloemkool
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gedroogde oregano of gemengde Italiaanse kruiden.
  • 1 klein handje kaas (optioneel)
  • peper en zout
  • lepel olijfolie  –  voor het bestrijken van de rand

Het beleg… 
…dit kun je zelf kiezen. Onze favoriete combi is:

  • tomatensaus – (ca. 6 eetlepels)
  • ui
  • champignons
  • courgette
  • rode paprika
  • paprika poeder of chili flakes als je van spicy houdt.
  • 1 handje geraspte kaas (pizzakaas)
  • Tonijn
  • (Bij stap 2: 4 zwarte olijven, waterbasic)

 Bereiden maar!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en doe in de keukenmachine. Maal tot fijne kruimels.
  • Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif in de oven.
  • Bak 25 minuten, roer af en toe even door met een vork.
  • Terwijl de bloemkoolkruimels in de oven staan, snij je de groentes voor je beleg.
  • Haal de kruimels uit de oven en laat een kwartier afkoelen terwijl de kruimels zijn verspreid over de bakplaat.
  • Doe de kruimels dan in een schone theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Doe de bloemkoolpulp in een kom met het ei, oregano, kaas, een beetje peper en zout en meng goed door.
  • Verdeel het mengsel egaal over de bakplaat met een spatel, maak de bodem lekker dun.
  • Doe weer in de oven en bak 25 minuten. De bodem moet al een beetje hard en lichtbruin worden.
  • Haal uit de oven, beleg met tomatensaus en je uitgekozen groentes Bestrijk de rand met olie.
  • Maak af met wat kaas en schuif weer de oven in voor 20 minuten.

De bereidingstijd van, met name de bodem, is langer dan bij gewone pizza maar het is zeker de moeite waard. Een superlekkere, skinny pizza, eet smakelijk!

Toetje: Ranja ijsje

Benodigheden

  • IJsvormpjes
  • Suikervrije ranja

Bereidingswijze:
Voeg een grote hoeveelheid ranja toe aan een kan water en giet deze in de vormpjes. Zet deze vervolgens minimaal 5 uur in de diepvries.

TIP | Algemeen, bereiding

Braadzak vullen met allerlei groenten en vlees.
Daarna 30/45 minuten op 160 graden in de oven.

Spaghetti met spinazie en garnalen of kipfilet

Benodigdheden

  • 1 zakje caloriearme pasta – spaghetti
  • 1 blikje tomatenpuree zonder suiker
  • 1/2 blikje gepelde tomaten
  • 100 gram garnalen*
  • 400 gram verse spinazie/wokgroenten
  • 2 teentjes knoflook
  • Basilicum
  • Oregano
  • Zout en peper (naar smaak)

*Eventueel de garnalen vervangen door 100 gram kipfilet

Bereidingswijze:
Was de spinazie/wokgroente. Knijp de knoflook uit in de pan en fruit het even in de Pemspray. Voeg de spinazie/wokgroenten en de garnalen toe en wok dit. Voeg de gepelde tomaten en tomatenpuree toe. Doe er naar eigen smaak wat basilicum en oregano bij. De caloriearme pasta goed afwassen en 2 minuten mee roerbakken. Eventueel met peper of zout op smaak brengen. Eet dit met een lekkere verse salade.

Knoflook kip

Benodigdheden

  • 100 gram kip (400 gram kip voor 4 porties)
  • 1 fijngesneden ui
  • 3 – 5 teentjes knoflook, ongeschild en heel
  • Sap van een halve citroen
  • Zwarte peper (naar smaak)

Bereidingswijze:
Verwarm de over op 175ÅãC. Verhit een steelpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en blijf roeren tot deze zacht is. Doe de uien in een glazen ovenschaal. Leg de kip op de uien. Pers het citroensap erover uit en bestrooi met peper. Verdeel de knoflook rond en over de kip en dek dit goed af met een deksel of aluminiumfolie. Bak 30–40 minuten, tot de kip niet meer roze is.

Opmerking:
Je hoeft de uien niet als groente te eten (ze zijn vooral als smaakmaker bedoeld). Eet de kip met groenten naar keuze.

Kabeljauw in tomatensaus

Benodigdheden

  • 100 gram kabeljauw
  • 6 middelgrote tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 zakje tomatenbouillon
  • 250 ml water
  • 1 tl verse oreganoblaadjes
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 1 tl verse basilicum gesnipperd
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Doe het water, de tomatenbouillon, de tomatenblokjes, de oreganoblaadjes en de tijmblaadjes in een pan en laat alles zachtjes koken totdat het de dikte van een saus krijgt. Voeg zout en peper en het citroensap toe. Laat hierin de kabeljauw op een laag vuur gaar worden. Voeg eventueel iets water toe. Haal de kabeljauw uit de pan en voeg aan het tomatenmengsel de gesnipperde basilicum toe. Schenk de saus over de kabeljauw.

TIP | Tomatensaus, geschikt voor pasta’s

Deze tomatensaus kan ook als basis voor andere gerechten gebruikt worden. Stevigere saus? Voeg minder water toe.

Rundertartaar uit de grillpan met groentemix

Benodigdheden

  • 100 gram rundertartaar
  • 2 stronkjes witlof
  • 1/2 ui
  • 4 grote champignons
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Verwijder de achterkant en de harde kern van de witlof en snij deze in kleine stukjes. Snipper de ui, snij de champignons in vieren en bak op hoog vuur alvast goudbruin. Blijf keren en doe er zonodig iets water bij. Voeg na 2 minuten de witlof toe. Bak de groente gaar en haal even uit de pan. Bak vervolgens de rundertartaartjes 1 minuut op hoog vuur door ze aan beide kanten dicht te schroeien. Zet het vuur laag, bak het geheel nog een halve minuut en maak op smaak met peper en zout.

Stamppot met een Hollandse twist (voor 2 dagen)

Benodigdheden

  • 1 bloemkool
  • 250 gram spruiten
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 1/2 bakje champignons
  • 1 el sambal oelek
  • Zout en peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat

Bereidingswijze:
Snijd de bloemkool in roosjes en kook het op hoog vuur gaar. Zet intussen de spruiten op. Snijd de champignons, snipper de ui en fruit aan in de koekenpan met een theelepeltje sambal en 2 eetlepels water. Voeg na een paar minuten het gehakt rul toe en roer nog een theelepel sambal door de mix. Laat op laag vuur sudderen. Giet de bloemkool af als deze helemaal gaar is, voeg peper en zout toe en stamp fijn tot een puree. Giet vervolgens de spruiten af en bestrooi naar smaak met nootmuskaat. Kruid het gehakt naar smaak met peper, zout en eventueel met wat paprikapoeder en wat extra sambal. Verdeel over 2 borden en giet eventueel nog wat vocht van de gekruide gehaktmix over de bloemkoolpuree.

TIP | Andere groenten

Vervang de spruiten door een groente naar keuze!

Gevulde paprika met rundergehakt

Benodigdheden

  • 2 paprika’s (kleur naar keuze)
  • 100 gram rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 1 tl sambal
  • 8 champignons
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de paprika’s aan de bovenkant open, verwijder de zaadjes. Verhit de koekenpan met antiaanbaklaag en roerbak de ui en knoflook. Gebruik eventueel Pemspray. Voeg het gehakt toe en roerbak het rul en gaar. Neem de pan van het vuur. Roer de peterselie, sambal, zout en peper naar smaak door het gehakt. Vul de paprika’s en omwikkel deze met aluminiumfolie. Bak de paprika’s in het midden van de oven in 30 minuten gaar.

Gehaktbal met groente naar keuze

Benodigdheden

  • 100 gram mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 tl sambal
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Snipper de ui, pers de knoflook en kneed samen met peper en zout en een flinke theelepel sambal door het gehakt. Plaats de bakpan op het vuur, besprenkel de pan met Pemspray en schroei de gehaktbal dicht op hoog vuur. Voeg eventueel iets water toe en gebruik het vocht van de gehaktbal als jus.

IJsbergsla wrap met geruld gehakt

Benodigdheden

  • 100 gram mager rundergehakt
  • 1 paprika
  • 5 champignons
  • 1 ui
  • 1 ijsbergsla

Bereidingswijze:
Snij de groenten in kleine stukjes. Bak het gehakt en voeg kruiden naar keuze toe. Voeg de groenten toe als het gehakt gaar is. Pluk een aantal bladeren van de ijsbergsla, leg deze op de snijplank en voeg daarin het geruld gehakt met groente. Rol de ijsbergsla tot een wrap.

TIP | Algemeen

Vervang de aardappels bij je eten ook eens door een gezonde knolselderij (1/4 per maaltijd)!

Broccoliburgers

Benodigdheden

  • 1 broccoli
  • 1/2 ui
  • 1 ei
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Snij 1 broccoli in roosjes en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Prak de gare broccoli fijn. Snipper een halve ui en meng dit met de broccoli, 1 ei en 1 theelepel paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper. Vorm hier burgers van en gril deze aan beide kanten. Neem hierbij een heerlijke salade.

Wokkip

Benodigdheden

  • 100 gram kipfilet
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram wokgroenten
  • 1 tl sambal
  • Zout en peper

Bereidingswijze:
Snij de kipfilet in blokjes. Knoflook fruiten en de kipfilet en wokgroenten toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en een theelepel sambal.

Toetje: Ranja ijsje

Benodigheden

  • IJsvormpjes
  • Suikervrije ranja

Bereidingswijze:
Voeg een grote hoeveelheid ranja toe aan een kan water en giet deze in de vormpjes. Zet deze vervolgens minimaal 5 uur in de diepvries.

TIP | Algemeen, bereiding

Braadzak vullen met allerlei groenten en vlees.
Daarna 30/45 minuten op 160 graden in de oven.

Witlofsalade

Benodigdheden

  • 1 of 2 grote stronken witlof
  • 1 tomaat
  • 4 radijsjes
  • 1 sinaasappel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 gram gerookte kipfilet
  • 1 tl strooibouillon kruiden

Bereidingswijze:
Snij het harde stukje midden uit de witlof en snij de rest in mooie reepjes. Voeg de tomaat, de radijs (zoveel je lust) en de bleekselderijstengels in stukjes toe. Snij de sinaasappel overdwars doormidden en pel het vruchtvlees ertussenuit zoals bij een grapefruit. Roer het vruchtvlees met het sap door de salade en maak op smaak met strooibouillon. Snij de kipfilet in stukjes of reepjes en schep deze door de salade.