HOE GEBRUIK JE JE WEEGSCHAAL GOED? WAAROM NIET TE VAAK WEGEN?

  • Allereerst is het belangrijk dat je de weegschaal op een harde en egale ondergrond zet.
  • Gebruik altijd dezelfde weegschaal. Liefst eentje die ook je gewicht in ‘onsen’ aangeeft.
  • Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment. Het beste tijdstip is direct na het opstaan, als je net naar het toilet bent geweest.
  • Weeg jezelf het liefst met weinig kleding of naakt.
  • Weeg jezelf niet te vaak. Elke dag is echt niet nodig, ook niet als je wilt afvallen. Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer van 1 of 2 kilo. Die wisseling komt voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn. Dat extra vocht is na 1 of 2 dagen weer weg.
  • Vlak voor de menstruatie wegen vrouwen vaak 1 tot 2 kilo meer dan normaal. Ook dit ontstaat door het extra vasthouden van vocht.
  • Op warme dagen houd je vaak meer vocht vast. Je bloedvaten staan wat meer open en vullen zich meer met vocht. Het is dan (hoe gek het ook klinkt) juist goed om veel te drinken. Dan gaat het lichaam ook het extra vocht uitscheiden.
  • Heb je een onregelmatige stoelgang? Ook dat kan van invloed zijn op je lichaamsgewicht. Door verstopping ontstaat extra vulling in de darmen en dat zie je terug in je gewicht.

WAT VOEL JE? WAAR KOMT DAT DOOR? EN WAT DOE JE ERAAN?

Stress
Bij stress zit het lichaam vol stresshormonen. Insuline doet zijn werk dan minder goed. Je stofwisseling vertraagt en je gewicht neemt toe. Als je ontspannen bent heeft dat juist een positief effect op je stofwisseling en neemt je gewicht af. Slapen speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van stress. Én is een prima manier om gewicht kwijt te raken.

‘Ikk’ heb zo’n honger
Tijdens de eerste week heb je misschien nog wat trek. Dit gebeurt vooral bij mensen waarbij de vetafbraak nog stagneert. Zodra die op gang komt, verdwijnt je honger. Volhouden dus! Zoek afleiding en neem eventueel een extra appel.

Hoofdpijn/Licht in het hoofd
Je lichaam is aan het ontgiften, het hoort erbij. Neem voldoende water en eventueel een paracetamol. Probeer elke 2 uur te eten. Een extra appel of plakje rosbief mag altijd!